СЕРВИС ЗА ТРОТИНЕТИ

НАШИОТ СЕРВИС ТИМ ВИ Е СЕКОГАШ НА РАСПОЛАГАЊЕ

ЛЕГЕНДА

Осовина

ПРЕДНА ОСОВИНА / ПРЕДЕН ДИСК / ШАПА

Волан

Волан / Гидан

РАЧКИ

МЕНУВАЧИ ЗА БРЗИНИ / ШАЛТЕРИ / РАЧКИ ЗА КОЧНИЦИ /

ВИЉУШКА

ПРЕДЕН АМОРТИЗЕР / ПРЕДНА ВИЉУШКА

ТРКАЛО

ПРЕДЕН ОБРАЧ

САЈЛИ

САЈЛИ ЗА КОЧНИЦИ / САЈЛИ ЗА МЕНУВАЧИ

ТРКАЛО

ГУМА ВНАТРЕШНА / ГУМА НАДВОРЕШНА

>РАМ

АЛУМИНУМ / ЧЕЛИК / КАРБОН / ТИТАНИУМ..

АМОРТИЗЕР

ЗАДЕН АМОРТИЗЕР

>СРЕДЕН ПОГОН

СРЕДНА ОСОВИНА / ПРЕДЕН ЗАПЧАНИК / ПЕДАЛИ

ЗАДНА ОСОВИНА

ЗАДЕН ДИСК / ШАПА /

ЗАДЕН ЗАПЧАНИК

ЗАДЕН ЗАПЧАНИК 6-7-8-9-10-11 БРЗИНИ

ЗАДЕН МЕНУВАЧ

ЗАДЕН МЕНУВАЧ 6-7-8-9-10-11 БРЗИНИ

Сервис услуги

 • КОМПЛЕТЕН СЕРВИС
 • ОСНОВЕН СЕРВИС 
 • ЗАМЕНА НА ГАРНИТУРА
 • ЗАМЕНА НА ПОГОН 
 • ЗАМЕНА НА ВЕРИГА
 • ЗАМЕНА НА ЖИЦА И ЦЕНТРИРАЊЕ
 • ЦЕНТРИРАЊЕ НА БАНДАЖ
 • ЗАМЕНА НА ЗАПЧАНИК 
 • ПЕРЕЊЕ НА ВЕЛОСИПЕД
 • ЗАМЕНА НА ДИСКОВИ
 • ЗАМЕНА НА МЕНУВАЧ
 • ЗАМЕНА НА ПАКНИ
 • СЕРВИС НА АМОРТИЗЕР ОБИЧЕН
 • СЕРВИС НА АМОРТИЗЕР ВОЗДУШЕН
 • СОСТАВУВАЊЕ НА ВЕЛОСИПЕД
 • ЗАМЕНА НА ГЛИЦЕРИН 
 • ЗАМЕНА НА ПЕДАЛИ
 • ЗАМЕНА НА КОШУЛИЦА
 • ЗАМЕНА НА РАЧКИ ЗА КОЧНИЦА
 • ЗАМЕНА НА САЈЛА 
 • ЗАМЕНА НА СТЕМ
 • МОНТАЖА НА ВИЛУШКА 
 • МОНТАЖА НА КИЛОМЕТРАЖА
 • НУЛТИ СЕРВИС НА ВЕЛОСИЕД
 • ЗАМЕНА НА СЕДИШТЕ
 • ПЛЕТЕЊЕ НА ТРКАЛО 
 • ПОДЕСУВАЊЕ НА БРЗИНИ
 • ПОДЕСУВАЊЕ КОЧНИЦИ
 • ЗАМЕНА НА ЗАДНА ОСОВИНА
 • ЗАМЕНА НА ПРЕДНА ОСОВИНА
 • ПРОМЕНА НА ВНАТРЕШНА ГУМА
 • ПРОМЕНА НА НАДВОРЕШНА ГУМА

Најчесто поставувани прашања

Која е вистинската големина на велосипед за деца?

Големината зависи од висината и структурата на телото.

 • 2-4 Години: 10″/12″ Тркало
 • 4-6 Години: 14″/16″ Тркало
 • 6-8 Години: 18″/20″ Тркало
 • 8-10 Години: 20″/24″ Тркало

Која е вистинската големина на рам на велосипед за возрасни ?

Висина на возачдолжина на внатртешен дел од ногаMTB/CROSSCITY/TREKKING
152 cm71 cm14” (36cm)16”  (41 cm)
157 cm72 cm15” (38 cm)17”  (43 cm)
162 cm74 cm16” (41 cm)18”  (46 cm)
167 cm75 cm16” (41 cm)18”  (46 cm)
172 cm76 cm17” (43 cm)19”  (48 cm)
175 cm77 cm17″ (43 cm)19”  (48 cm)
177 cm79 cm18″ (46 cm)20”  (51 cm)
182 cm82 cm18″ (46 cm)20”  (51 cm)
187 cm86 cm19″ (48 cm)21”  (53 cm)
192 cm89 cm20″ (51 cm)22”  (56 cm)
197 cm92 cm21″ (53 cm)22”  (58 cm)

Непријатен звук доаѓа од рамот на мојот велосипед. Што би можело да биде причината за појавата на овој звук?

 • Непријатниот звук најчесто доаѓа поради проблем со долната (средната) осовина. Овој звук најчесто се слуша додека ги вртите педалите. Звукот се појавува поради триење на школката од рамот, со осовината и лагерите. Подмачкување на лагерите на средната осовина е неопходно.
 • Причини за појавата на овој звук може да бидат и разлабавени педали или запчаници.
 • Напукнување на рамот исто така може да биде причина за непријатниот звук
 • Звукот исто така може да доаѓа и од други делови на велосипедот кои се поврзани со рамот, како клобанот, колчето или самото седиште

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Колку често треба да се прави сервис на велосипедот?

 • Проверка треба да се прави периодично, во зависност од тоа колку често и во какви услови го употребувате велосипедот. Препорачлива е редовна проверка на воланот, средната осовина, предна и задна главина.

Вилушката на велосипедот е нестабилна. Како да постапам?

 • Безбедноста на возачот директно зависи од исправноста на предната гарнитура на воланот. Употребата на велосипед со зарѓана или разлабавена гарнитура е опасно.

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Како да проверам дали предната гарнитура на воланот е доволно затегната и во правилна положба?

 • Седнете на велосипедот ( статична позиција), притиснете ја предната кочница и притискајте напред-назад. Со слободната рака допрете го горниот дел на предната гарнитура. Доколку чувстувате движење или звук, однесете го велосипедот на проверка.
 • Посебно внимание треба да се обрне на велосипеди со амортизер. Во овој случај треба да се провери точката каде се поврзува горниот и долниот дел од амортизерот.

Употреба на велосипед со разлабавена предна гарнитура е многу опасно.

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Перформансите на диск-кочниците се слаби (механички и хидраулични). Зошто е тоа така?

 • Најчеста причина за слаби перформанси на диск-кочниците е директен контакт на дискот со лубрикант (масло) или средства за чистење. Ова најчесто се случува после чистење и подмачкување на велосипедот.
 • Диск-кочниците не се добро подесени
 • Шапите на диск кочниците треба да бидат правилно подесени.
 • Влегување на воздух во системот и цревата (хидраулични). Во овој случај , кога ќе ја притиснете кочницата се чувствува мекост и пропаѓање на истата.
 • Поради лошата состојба или нередовно подмачкување на сајлите ( механички диск-кочници).
 • Поради истрошени пакни, кои треба да се променат со оригинални

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

Што е разликата помеѓу диск кочници и v-brakes ?

Има многу голема разлика помеѓу овие два вида на кочници. Прочитајте ги основните разлики :

 • Диск кочниците се најчесто потешки, покомплицирани за подесување и поскапи во споредба со v-brakes.
 • Обрачот на тркалото не влијае врз перформансите на диск-кочниците, споредбено со v-brakes, кои се се поосетливи на обрачот од тркалото.
 • Диск-кочниците помалку подлежат на надворешни влијанија како вода, кал и прашина. Спротивно на тоа, вбрејкс гумичките(пакни) се поосетливи на вакви услови.

Зaдниот механизам на мојот велосипед не функционира правилно. Зошто?

 • Подесувањето не е направено според правилникот на произведувачот.
 • Некомпатибилност во деловите кои го сочинуваат погонот (ланец, запчаници, осовини, механизми).
 • Поради искривување на ушката на задниот менувач и изместување на самиот менувач од неговиот правец.
 • Зарѓани или оштетени сајли и кошулици

Доколку го имате овој проблем, препорачливо е да го однесете велосипедот на проверка, затегнување и подмачкување. Велосипед.мк ви ја нуди оваа услуга, како и комплетен сервис на вашиот велосипед.

На што треба да внимавам доколку решам да го надоградам мојот велосипед?

 • Компатибилноста на новите со старите делови е од круцијално значење за нормалното функционирање на велосипедот. Консултирајте се со нашиот тим за повеќе информации.

Основен сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

•    Генерална проверка
•    Проверка и штелување на сопирачки
•    Проверка и штелување на брзини
•    Проверка на гуми
•    Проверка на гарнитура од волан
•    Проверка на средна осовина
•    Подмачкување на верига

Комплетен сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата Основен сервис , плус:

•    Чистење на велосипед

•    Подмачкување на гарнитура од волан
•    Подмачкување на средна осовина
•    Подмачкување на предна и задна осовина
•    Центрирање на тркала
•    Кратко пробно возење

Препорачливо е да се направи барем еднаш годишно. За mountain бајкерите и за останатите возачи кои возат поинтензивно, го препорачуваме почесто, во зависност од интензитетот на возењето.

Екстра сервис. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата комплетен сервис, плус:

•    Замена на пакни
•    Замена на сајли
•    Замена на божури

Оваа услуга се препорачува за возачи кои го користат велосипедот интензивно (неколку пати неделно). Препорачливо е да се направи сервис минимум еднаш годишно.

Основен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

•    Чистење
•    Проверка на прашинарки
•    Пумпање (кај воздушни)
•    Подмачкување
•    Проверка на функцијата

Комплетен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата основен сервис, плус:

•    Замена масло
•    Подмачкување на опруги
•    Проверка на функцијата

Комплетен сервис на амортизер. Што е вклучено во оваа услуга?

Се од услугата основен сервис, плус:

•    Замена масло
•    Подмачкување на опруги
•    Проверка на функцијата

Гуми сите видови на димензии

ETRTOInchFrench
12″47-20312 x 1.75
12 x 1.90
12 ½ x 1.75
12 ½ x 1.90
50-20312 x 2.00
54-20312 x 1.95
57-20312 ½ x 2 ¼
62-20312 ½ x 2 ¼
14″47-25414 x 1.75
14 x 1.90
50-25414 x 2.00
40-27914 x 1 ½350 x 38B
37-28814 x 1 3⁄8350 x 35A
14 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8
40-28814 x 1 5⁄8350 x 38A
44-28814 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8350 x 42A
47-28814 x 1.75
32-29814 x 1 ¼350 x 32A
16″40-30516 x 1.50
47-30516 x 1.75
16 x 1.90
50-30516 x 2.00
54-30516 x 1.95
16 x 2.00
57-30516 x 2.125
40-33016 x 1 ½400 x 38B
28-340400 x 30A
32-34016 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4400 x 32A
37-34016 x 1 3⁄8400 x 35A
44-34016 x 1 5⁄8
28-34916 x 1 1⁄8
30-34916 x 1.20
32-34916 x 1 ¼
16 x 1.25
35-34916 x 1.35
37-34916 x 1 3⁄8
17″32-35717 x 1 ¼
32-36917 x 1 ¼
18″28-35518 x 1 1⁄8
32-35518 x 1.25
35-35518 x 1.35
40-35518 x 1.50
42-35518 x 1.60
47-35518 x 1.75
18 x 1.90
50-35518 x 2.00
37-38718 x 1 ½
28-39018 x 1 1⁄8450 x 28A
37-39018 x 1 3⁄8450 x 35A
55-390450 x 55A
57-390450 x 55A
37-40018 x 1 3⁄8
20″54-40020 x 2 x 1 ¾
23-40620 x 0.90
25-40620 x 1.00
28-40620 x 1.10
20 x 1 1⁄8
32-40620 x 1.25
35-40620 x 1.35
37-40620 x 1.40
20 x 1 3⁄8
40-40620 x 1.50
42-40620 x 1.60
44-40620 x 1.50
44-40620 x 1.625
47-40620 x 1.75
47-40620 x 1.90
50-40620 x 2.00
54-40620 x 2.10
20 x 2.00
55-40620 x 2.15
57-40620 x 2.25
20 x 2.125
60-40620 x 2.35
54-42820 x 2.00
40-43220 x 1 ½
37-43820 x 1 3⁄8
40-43820 x 1 3⁄8 x 1 ½
28-440500 x 28A
37-440500 x 35A
40-44020 x 1 ½ NL500 x 38A
23-45120 x 0.90
20 x 7⁄8
25-45120 x 1.00
28-45120 x 1 1⁄8
37-45120 x 1 3⁄8 B.S.
22″44-45722 x 1.75
44-48422 x 1 5⁄8 x 1 ½
25-48922 x 1.00
37-48922 x 1 3⁄8 NL
40-48922 x 1 3⁄8 x 1 ½
50-48922 x 2.00
28-490550 x 28A
32-49022 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4550 x 32A
37-49022 x 1 3⁄8550 x 35A
47-49822 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4
25-50122 x 1.00 B.S.
32-50122 x 1 ¼
37-50122 x 1 3⁄8
24″40-50724 x 1.50
44-50724 x 1.625
24 x 1.75
47-50724 x 1.75
24 x 1.85
24 x 1.90
50-50724 x 2.00
24 x 1.90
24 x 2.125
54-50724 x 2.10
55-50724 x 2.15
57-50724 x 2.25
24 x 2.125
60-50724 x 2.35
62-50724 x 2.40
23-52024 x 0.90
24 x 7⁄8
44-53124 x 1 5⁄8 x 1 1⁄2
40-53424 x 1 ½
20-54024 x ¾
23-54024 x 0.90
24 x 7⁄8
25-54024 x 1.00
30-54024 x 1.20
32-54024 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4
37-54024 x 1 3⁄8
40-54024 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2
22-541
25-541600 x 25A
28-541600 x 28A
32-54124 x 1 3⁄8 x 1 1⁄4 NL600 x 32A
37-541600 x 35A
ETRTOInchFrench
25″57-52025 x 2.25
26″20-55926 x 3⁄4
23-55926 x 0.90
26 x 7⁄8
25-55926 x 1.00
28-55926 x 1.10
30-55926 x 1.20
32-55926 x 1.25
35-55926 x 1.35
37-55926 x 1.40
26 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8
40-55926 x 1.50
42-55926 x 1.60
44-55926 x 1.625
44-55926 x 1.75
47-55926 x 1.75
26 x 1.80
26 x 1.85
26 x 1.90
50-55926 x 2.00
26 x 1.90
26 x 1.95
54-55926 x 2.10
26 x 1.95
26 x 2.125
57-55926 x 2.25
26 x 2.125
26 x 2.20
60-55926 x 2.35
62-55926 x 2.40
26 x 2.50
64-55926 x 2.50
65-55926 x 2.60
70-55926 x 2.75
75-55926 x 3.00
95-55926 x 3.70
26 x 3.80
100-55926 x 4.00
115-55926 x 4.50
120-55926 x 4.80
20-57126 x 3⁄4
23-57126 x 7⁄8650 x 23C
40-57126 x 1 ½ CS650 x 38C
26 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2 NL
47-57126 x 1 ¾650 x 45C
650 CS Confort
54-57126 x 2 x 1 ¾650 x 50C
20-59026 x ¾650 x 20A
25-59026 x 1.00650 x 25A
28-59026 x 1 3⁄8 x 1 1⁄8650 x 28A
32-59026 x 1 3⁄8 x 1 ¼650 x 32A
37-59026 x 1 3⁄8650 x 35A
40-59026 x 1.50650 x 38A
26 x 1 3⁄8 x 1 ½
42-59026 x 1 5⁄8650 x 40A
32-59726 x 1 1⁄4
27″40-60927 x 1 ½
20-63027 x ¾
22-63027 x 7⁄8
25-63027 x 1.00
27 x 1 1⁄16
28-63027 x 1 1⁄8
32-63027 x 1 ¼
35-63027 x 1 3⁄8
27.5″28-58426 x 1 1⁄8 x 1 1⁄2650 x 28B
32-584650 x 32B
35-58427.5 x 1.35650B
26 x 1 3⁄8 x 1 1⁄2650 x 35B
37-58427.5 x 1.40650B
26 x 1 1⁄2 x 1 3⁄8650 x 35B
650 Standard
40-58427.5 x 1.50650B
26 x 1 5⁄8 x 1 1⁄2650 x 38B
44-58427.5 x 1.65650B
26 x 1 5⁄8 x 1 2⁄2650 x 42B
650B
Semi-Confort
650B ½ Ballon
47-58427.5 x 1.75650B
50-58427.5 x 2.00650B
54-58427.5 x 2.10650B
26 x 1 ½ x 2
57-58427.5 x 2.25650B
60-58427.5 x 2.35650B
62-58427.5 x 2.40650B
64-58427.5 x 2.50650B
65-58427.5 x 2.60650B
70-58427.5 x 2.75650B
74-58427.5 x 2.90650B
75-58427.5 x 3.00650B
28″18-62228 x ¾700 x 18C
19-622700 x 19C
700 x 19
20-62228 x ¾700 x 20C
22-62228 x 7⁄8700 x 22C
700 x 22
23-62228 x 0.90700 x 23C
28 x 7⁄8
24-622700 x 24C
25-62228 x 1.00700 x 25C
28 x 1 1⁄16
26-622700 x 26C
28-62228 x 1.10700 x 28C
28 x 1 5⁄8 x 1 1⁄8
30-62228 x 1.20700 x 30C
32-62228 x 1.25700 x 32C
28 x 1 5⁄8 x 1 ¼
33-62228 x 1.30700 x 33C
35-62228 x 1.35700 x 35C
37-62228 x 1.40700 x 35C
28 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8
40-62228 x 1.50700 x 38C
28 x 1 5⁄8 x 1 ½
42-62228 x 1.60700 x 40C
44-62228 x 1.625700 x 42C
47-62228 x 1.75700 x 45C
50-62228 x 2.00
29 x 2.00
28 x 1.90
55-62228 x 2.15
29 x 2.15
60-62228 x 2.35
29 x 2.35
32-63528 x 1 ½ x 1 1⁄8770 x 28B
700 x 28B
700B Course
40-63528 x 1 ½700 x 38B
28 x 1 ½ x 1 5⁄8700B Standard
44-63528 x 1 5⁄8 x 1 ½700 x 42B
28-64228 x 1 5⁄8 x 1 ½700 x 28A
37-64228 x 1 3⁄8700 x 35A
29″50-62229 x 2.00
28 x 2.00
54-62229 x 2.10
28 x 2.10
55-62229 x 2.15
28 x 2.15
57-62229 x 2.25
60-62229 x 2.35
28 x 2.35
75-62229 x 3.00
© 2022 VeloCity